dimecres, 28 d’abril del 2010

Les burrades de les senyals

Fa uns dies vaig sentir dir als mitjans de comunicació que la meitat dels conductors no coneixen la meitat de les senyals de trafic. Com aquestes xifres em semblaven massa exagerades, vaig cercar les dades del projecte i l'enquesta, i un altre vegada un informe estadistic a sigut malinterpretat i juguen amb els porcentatges per donar una alarma social exagerada.

Televisio Espanyola va dir "Los conductores españoles desconocen mas de la mitad de las señales de trafico" i ho va dir de manera alarmant.

L'informe complet esta en aquesta pagina: (la enquesta esta a partir de la pagina 50)

Els errors estadistics que no van tenir en compte són:

És van escollir nomes vuit senyals, no es pot fer un estudi estadistic amb nomes vuit de les mes de mig miler que hi ha. Segons com hagin escollit les senyals es pot assegurar o un 0% d'encerts o un 100%.

Les senyals, perque l'enquesta hagues tingut un sentit practic i no nomes un sentit teoric d'alarma social. S'hauria d'haber escollit les senyals segons la seva freqüencia relativa en que estan posades en les nostres carreteres.

També es necesari assenyalar la immportancia d'escollir be les respostes, perque si posem una corresta y 3 absurdes, seria molt facil, i una correcta i 3 gairebe correctes, molta gent fallara. Això es una altre forma de falsejar una enquesta.

La reflexio que e arribat, es que mai ens hem de quedar amb els titulars dels mitjans de comunicació, perque despres de revisar algunes enquestes, m'he adonat que moltes vegades les persones que les interpreten són poc mes que persones que fan malament el seu treball o que hi ha una molt mala fe per alterar la nostra percepcio mitjanánt els mitjans de comunicació.

Aquesta es la magia de les estadistiques, així que vigilem.


4 comentaris:

Anònim ha dit...

Estic dacord, no ens podem creure els titulars dels medis sense contrastar al informació, però si que és veritat que desde que una persona es treu el carnet perd els coneixements de circuació d'autoescola. (cada uno a su bolaaaaaaa)!!

Anònim ha dit...

albert de l'anus obert

Anònim ha dit...

hola Jordi, això esta molt bé.

Anònim ha dit...

pobre gatito meyewwwwwwwww jajjaja