Flexibles, compromesos i treballadors. Així volen els caps de personal els seus treballadors i treballadores. En totes les ofertes laborals, les anomenades "softkills" o "competències suaus són fonamentals per a una bona candidatura. Per a molts caps, tan importants com la formació, els coneixements o l´experiència són les competències en comunicació, la capacitat organitzativa, la iniciativa, la creativitat, la disposició per aprendre, el poder de decisió i l´habilitat de tirar endavant diverses tasques de forma simultània. Competències que les mares i els pares desenvolupen de manera especialment activa en l´àmbit familiar i sobre les quals no hi ha certificats.
A Alemanya, actualment, s´està produïnt un canvi lent però constant de mentalitat. D´ençà de principis dels 90, el tema de les competències familiars va ocupant un lloc propi en la formació professional permanent, sobretot en la formación de les dones. Es tracta d´animar les mares a activar aquestes habilitats i competències i a presentar-les de forma més conscient en el món laboral. L´agència estatal per a l´ocupació laboral ofereix mesures formatives en aquest sentit i les oficines locals "Dona i empresa" promouen iniciatives en la mateixa direcció, exercint la mediació entre mares i responsables d´empresa.
Malauradament tot això és encara necessari. La feina i la dedicació familiar no es perceben con un avantatge, sinó més aviat al contrari. Mares i pares que, per la criança dels fills petits no treballen en el mercat laboral, es comptem com a "fora de la vida professional". Als ulls de molts caps de personal han perdut el tren o corren el risc de fer-ho.
Malgrat aquesta consideració social, canviant però encara vigent, diverses investigacions recents han demostrat que els treballadors en activitat professional permanent perden o veuen envellits els seus coneixements fins a la meitat en un període de quatre anys o menys, en gran part pels accelerats canvis en el sistema productiu. Això sugereix que la pèrdua de coneixements i de formació professional en mares i pares en fase de dedicació familiar no és tan perjudicial per al seu futur laboral com habitualment es creu.
En realitat, el temps corre a favor de les mares i els pares que després d´un temps de tasca familiar a dedicació completa es proposen tornar a la vida laboral. Segons el Ministeri Federal Alamany per a la Familia, ja en l´any 2002, "més que els coneixements professionals, en un món laboral tan ràpidament canviant, són necessàries competències clau que responguin a les noves exigències". Igualment, es fa esment que en diverses especialitats caldran professionals qualificats i que això condueix a valorar i considerar les competències que pares i mares desenvolupen en la tasca familiar.
Per tal que un dia, no només per necessitat, els responsables recorrin a mares o pares després de la seva fase de dedicació familiar intensiva, els propis progenitors necessiten fer-se conscients d´aquestes competències i aprendre a presentar-les activament. Els estudis fets demostren que moltes mares tornen a la vida professional amb una evident manca de confiança en sí mateixes i en les seves capacitats, però resulta sorprenent si tenim en compte tot el que aprenen, aconsegueixen i desenvolupen en la seva vida familiar. La discussió i el debat social sobre les competències clau pot contribuir a superar aquesta paradoxa.
Ruth Beerbom, periodista radiofònica a Alemanya i mare de tres nens d´entre 1 i 8 anys.
Este artículo, extraído de la revista VIURE EN FAMILIA, aún no lo encontraréis digitalizado; de momento está en el nº 30 de la edición impresa. Aún así, os paso el enlace. Hay artículos muy interesantes sobre educación.
http://www.viureenfamilia.com/
Elena Lobo
PROJECTE DAOR
Fa 6 anys
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada