dissabte, 27 de març del 2010

Una sortida per a la inserció laboral dels familiars reagrupats.

El Programa de Reagrupament i Treball consta de cursos d'entre 200 i 300 hores orientats especialment a dones i joves en edat de treballar, encara que també poden beneficiar-se persones en situació irregular o desocupats de llarga durada.
El secretari per a la Immigració, Oriol Amorós, va presentar el Programa de Reagrupament i Treball (PRT), una iniciativa que promou cursos de formació sociolaboral a Catalunya per a persones reagrupades, especialment dones i joves en edat de treballar.
També es poden acollir a aquests programes persones pendents d'informes d'arrelament, persones amb una irregularitat al perdre l'ocupació, joves tutelats per la Generalitat o persones parades de llarga durada

Segons el meu punt de vista, crec que és una bona iniciativa, ja que aquest projecte dóna resposta a les necessitats sociolaborales de moltes persones que han vingut per reagrupació i que pateixen risc d'exclusió social.

Actualment el programa promou cursos de logística, soldadura, lampistería, cuina, restauració, telemarketing, administració, geriatria, atenció al públic o comerç, entre uns altres, i van de les 200 a les 300 hores, són gratuïts i inclouen aprenentatge del català i pràctiques en empreses.

Encara que veig necessari que aquest programa iniciés més cursos a nous punts del territori català, ja que actualment només es realitzen en set municipis (Amposta, Barcelona, Lleida, Mataró, el Prat de Llobregat, Sant Carles de la Ràpita i Terrassa).

El perfil majoritari de les persones que han superat els cursos són de dones menors de 30 anys, procedent del Marroc o d’Amèrica Llatina (tot i que hi ha fins a 22 nacionalitats més), amb estudis primaris o secundaris, un nivell de català baix i experiència professional prèvia.

Com a conclusió, crec que és un proyecte molt interessant amb l’objectiu d’oferir una primera acollida, focalitzada en en l’accés al mercat laboral, i així facilitar un camí cap als sistemes més normalitzats de formació i inserció laboral.